BOND-GÅRDEN

Jordärtskockssoppa

 Skala skockor.Lägg dem i grytan, häll på kokande vatten, salta lite. Koka inte för mjukt. Mixa till kräm, häll i lite grädde och ev. mer vatten till önskad konstistens.Krydda med buljong, peppar, några droppar citronsaft, ev. citronsyra, salta efter smak. Servera med småskuren , knaperstekt bacon. Varma smörgåsar med getost eller brie och honung passar bra till soppan.

Jordärtskockssoppa med lök

4 portioner:  500g jordärtskockor, 1 gul lök, 1dl grädde, 4dl vatten, 2 buljongtärningar, olja, salt och peppar.

Skala och hacka löken. Skala och dela skockor. Fräs allt i lite olja. Tillsätt vatten och buljong. Låt koka i 10-15min. Mixa  soppan slät, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

Rödbetssoppa med jordärtskockor

1 gul lök, 400g rödbetor, 200g jordärtskockor, smör, 5dl vatten, 1 hönsbuljongtärning, 1msk kycklingfond, 1tsk salt, 1krm peppar ev. några kvistar färsk timjan, creme fraiche eller syrad grädde

Skala och finhacka löken. Skala rödbetorna och skockorna och dela dem i mindre bitar. Fräs grönsaker en stund i smöret och tillsätt sedan vatten, buljong, fond och kryddor. Koka ca 20 min. tills betorna är mjuka. Ta kastrullen av plattan, mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick creme fraiche eller grädde och bröd.

Sparrissoppa

Skölj sparris, skär av ca. 0.5cm, skala en liten bit på nedre delen. Bryt av knopparna . Lägg sparris i grytan, häll på kokande vatten och lite salt. Koka ca. 5 min . Mixa , krydda med buljong , citron och socker. Lägg i knoparna,häll i grädde, koka ytterligare 1-2 min.

Raggmunkar på jordärtskockor( 5-6 st.)

300g skockor,borstade men ej skalade, 1 liten lök, 0,5dl mjöl,  0,5dl mjölk,1 ägg, salt och peppar

Riv jordärtskockor på grova sidan av rivjärnet. Skala och hacka löken. Blanda med övriga ingriedenser. Stek i olja tills de är mjuka och har fin färg.

Potatis- och jordärtskocksgratäng

500g potatis, 500g jordärtskockor, 1 medelstor lök, 1 morot, 3dl grädde, salt, peppar, kumin

Sätt ugnen på 200°C. Skala och skiva potatis och morot. Skala och hacka löken. Borsta och skiva skockor. Varva i en smörd form, krydda mellan varven. Häll på grädde. Ställ i ugnen i ca 1 timme.

 

Grillad grön sparris med chevré-creme och chilihonung

500gr grön sparris,  100g Chevré-creme, 1,5-2dl grädde, beroende på ostens konstistens, 2msk creme fraiche, salt och peppar,  några droppar chilihonung

Mixa samman ingredienserna till cremen. Krydda efter smak

Grilla sparris: Spraya på lite god olivolja. Grilla hastigt och snurra stjälkarna för att få jämn färg . Salta efter behov.