BOND-GÅRDEN

Jordärtskocksgratäng med ädelost

150g rökt fläsk i bit, 150g champinjoner, 2 vitlöksklyftor, 3dl strimlad purjolök, 300g jordärtskockor, 500g potatis, 150g ädelost, 1,5dl grädde, 1dl mjölk, salt, peppar, riven ost till gratinering.

Skär fläsket och champinjoner i bitar. Hacka vitlöken. Fräs fläsk, champinjoner, vitlök och purjolök i smör. Borsta skockor och skala potatis. Skär i tunna skivor. Smula ädelosten. Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser, utom den rivna osten, i en bunke. Häll över blandningen i en ugnsform, strö över den rivna osten. Gratinera i mitten av ugnen tills potatisen är mjuka, ca 45min.

Jordärtskockssoppa

Skala skockor. Lägg dem i grytan, häll på kokande vatten, salta lite. Koka inte för mjukt. Mixa till kräm, häll i lite grädde och ev. mer vatten till önskad konsistens. Krydda med buljong, peppar, några droppar citronsaft, ev. citronsyra, salta efter smak. Servera med småskuren, knaperstekt bacon. Varma smörgåsar med getost eller brie och honung passar bra till soppan.

Jordärtskockssoppa med lök

4 portioner:  500g jordärtskockor, 1 gul lök, 1dl grädde, 4dl vatten, 2 buljongtärningar, olja, salt och peppar.

Skala och hacka löken. Skala och dela skockor. Fräs allt i lite olja. Tillsätt vatten och buljong. Låt koka i 10-15min. Mixa  soppan slät, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

Rödbetssoppa med jordärtskockor

1 gul lök, 400g rödbetor, 200g jordärtskockor, smör, 5dl vatten, 1 hönsbuljongtärning, 1msk kycklingfond, 1tsk salt, 1krm peppar ev. några kvistar färsk timjan, creme fraiche eller syrad grädde

Skala och finhacka löken. Skala rödbetorna och skockorna och dela dem i mindre bitar. Fräs grönsaker en stund i smöret och tillsätt sedan vatten, buljong, fond och kryddor. Koka ca 20 min. tills betorna är mjuka. Ta av kastrullen från plattan, mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick creme fraiche eller grädde och bröd.

Sparrissoppa

Skölj sparris, skär av ca. 0,5cm, skala en liten bit på nedre delen. Bryt av knopparna. Lägg sparris i grytan, häll på kokande vatten och lite salt. Koka ca. 5 min. Mixa , krydda med buljong , citron och socker. Lägg i knopparna, häll i grädde, koka ytterligare 1-2 min.

Sparrissoppa version 2

Ingredienser: 500g sparris, 1 mellanstor lök, 3msk smör, 3dl grädde, 5dl buljong, salt och peppar.

Skala nedre delen av sparrisen ca. 1/4 och skär upp i 1-2 cm långa bitar. Skala och hacka löken. Fräs lök och sparris lätt i smör i kastrull. Häll över buljong och grädde och låt koka i 10 min. Kör soppan slät med en stavmixer eller matberedare. Smaka av med salt och peppar. Lägg några avbrutna sparrisknoppar på toppen av soppan när den serverats, råstek dem gärna lätt först.

Raggmunkar på jordärtskockor( 5-6 st.)

300g skockor, borstade men ej skalade, 1 liten lök, 0,5dl mjöl,  0,5dl mjölk, 1 ägg, salt och peppar

Riv jordärtskockor på grova sidan av rivjärnet. Skala och hacka löken. Blanda med övriga ingriedenser. Stek i olja tills de är mjuka och har fin färg.

Potatis- och jordärtskocksgratäng

500g potatis, 500g jordärtskockor, 1 medelstor lök, 1 morot, 3dl grädde, salt, peppar, kummin

Sätt ugnen på 200°C. Skala och skiva potatis och morot. Skala och hacka löken. Borsta och skiva skockor. Varva i en smörjd form, krydda mellan varven. Häll på grädde. Ställ i ugnen i ca 1 timme.

 Grillad grön sparris med chevré-creme och chilihonung

500gr grön sparris,  100g Chevré-creme, 1,5-2dl grädde, beroende på ostens konstistens, 2msk creme fraiche, salt och peppar,  några droppar chilihonung

Mixa samman ingredienserna till cremen. Krydda efter smak

Grilla sparris: Spraya på lite god olivolja. Grilla hastigt och snurra stjälkarna för att få jämn färg. Salta efter behov.

Raggmunkar på rödbetor och morötter

300g rödbetor, 200g morötter, 1 mellanstor lök, 1 ägg, 1dl mjöl, salt och peppar.

Riv rödbetor och morötter grovt. Hacka löken. Blanda alla ingredienser och stek 2-3min. på varje sida.